Få fram ditt budskap, glasklart, tydligt och övertygande! Gå till anmälan

Det är inte så svårt när man tänker närmare på saken

Jag har den stora glädjen att ha två fina grabbar, som nu har flyttat hemifrån och börjat plugga och jobba. Jag ser på dem och förundras över att de är så kloka, lugna och snälla. Samtidigt som jag kommer ihåg hur det fanns tillfällen när de var mindre när man hade lust att sälja dem på Blocket. Hur gick det här till?!

När man får dem känns uppgiften så enormt stor. Och det är ett långsiktigt åtagande – uppgiften är inte klar på en kafferast direkt. Som förälder var det här min egen kravlista på vad som nu var mitt ansvar, vad jobbet liksom innebar:

 • De ska känna sig älskade.
 • De ska vara trygga.
 • De ska få växa och utvecklas.
 • De ska vara snälla mot varandra och kunna leka med andra.
 • De ska kunna lösa konflikter och stå på sig när de behöver.
 • De ska ha vettiga värderingar, kunna dela med sig och hjälpa varandra.
 • De ska kunna uppföra sig bra.
 • De ska veta att de alltid kan komma till mig, vad som än händer. Och att jag backar upp dem, står på deras sida.
 • Jag vill att de ska tycka att jag är en bra förälder, som de är stolta över. Eller i alla fall inte skäms för inför sina kompisar…

Ibland kunde den där kravlistan kännas övermäktig. Man vill så mycket och man vill så himla gärna att allt ska gå bra. Nu såhär i efterhand kan jag känna att det hade varit bra om jag hade kunnat ta det lite lugnare och ha lite mera förtröstan. När mina grabbar en vacker dag förhoppningsvis får egna ungar tror jag att jag ska säga nåt i den här stilen till dem vid lämpligt tillfälle och i små portioner, Neppares 7 goda råd:

 1. Förtröstan & tillit. Det blir folk av de flesta till slut. Det kommer att gå bra det här.
 2. Tender Love & Care. När de är riktigt griniga och beter sig som om de hade bytt personlighet med ett troll, ta ett djupt andetag och tänk ”TLC”. Ibland är det så enkelt. Välj dina krig.
 3. Ta dem som de är. Och ge dem det de behöver.
 4. Vad tydlig med vad som gäller. Vad som är OK och vad som inte är OK.
 5. Ge dem eget ansvar. Det växer de av.
 6. Låt dem komma på saker själv. Du måste inte alltid peta i allt.
 7. När det krisar: kavla upp ärmarna och ryck in. Se till att vara i deras ringhörna. Lös problemet – och se för tusan till att ta hjälp av människor som kan sina saker. ”Kan själv” är inte smart.

När man tänker närmare på det här med ledarskap så finns det ju en hel del likheter…

Om du känner att du vill ha vettiga, enkla metoder och verktyg som fungerar, kom på vår kurs i ”Rakt och tydligt Ledarskap” den 28-29-30 januari. Det du egentligen behöver är en stabil grund – resten kommer du och de du jobbar med att fixa för egen maskin när ni väl hamnar i den situationen. Människan har en fantastisk förmåga att hitta lösningar och nya vägar. Ditt jobb är bara att ta fram det.

 //Anne Neppare, Cognosis