Få fram ditt budskap, glasklart, tydligt och övertygande! Gå till anmälan

Plötsligt vänder det, Tes-antites-syntes

Det finns naturlagar som övertrumfar både logik, statistik och fakta. En sån lag är att ett tillstånd inte kan vara konstant – förr eller senare ändras något. Som nu. Nu vänder det.

Vi har upplevt nerstängning, stagnation och isolering/nergång. Världen omkring oss blev tyst och paralyserad. Alla utom de som var i frontlinjen, inom sjukvården och andra samhällskritiska funktioner, höll andan, drog i handbromsen, satt stilla i båten och sökte skydd. Det var som att vi drabbades av en kollektiv mental paralysering. Man gick omkring och undrade vad som skulle hända, hur lång corona-krisen skulle bli och när vaccinet skulle komma som skulle göra att allt blev som vanligt igen.

Men under tiden har krafterna i tillvaron jobbat i det tysta, och till slut bryter en flodvåg fram som gör att vi surfar framåt, mot något nytt. Vi går inte bakåt till det som var förut – vi går framåt. Tecknen blir nu plötsligt tydliga; fenomen som varit på gång men inte fått lyftkraft tidigare får nu luft under vingarna och slår igenom med full kraft. Och jag känner att jag gillar det, mycket. Det känns ganska fantastiskt att vara med om det som händer nu.

När jag hörde ordet paradigmskifte första gången för evigheter sen kändes det abstrakt och lite dammigt, som historia, som industrialismen. Men det var precis det ordet som dök upp imorse när vaknade, och det bet sig fast. Med en lätt rysning längs ryggraden kände jag att det är det vi är med om – vi alla lever precis just nu mitt i ett formidabelt paradigmskifte. Tecknen är glasklara:

Cross-thinking. Vi tänker i nya banor, kombinerar saker som förut var helt otänkbara och hittar nya vägar, metoder, arbetssätt, produkter och tjänster som plötsligt är möjliga – och blir accepterade. Tes, antites, syntes.

Digitalisering av processer, av funktioner, flöden och tillverkning i ett fantastiskt tempo, utan hinder. I kombination med information, statistik och sannolikhetsmodeller.

Nya beteendemönster har utvecklats i ljushastighet: vi tar inte i hand, vi jobbar hemma, vi har ändrat våra hysteriska konsumtionsmönster och resebeteende. Vi hälsar på främlingar, stannar upp och byter några vänliga ord med grannar.

Utveckling och lärande i fokus. Vi går in i en era där förmågan att utvecklas och ta in ny kunskap, snabbt, kommer att vara helt avgörande. Lika viktigt kommer det att vara att utbilda, förmedla nya kunskaper och metoder. Inte bara för företag och organisationer utan lika mycket på ett personligt plan. ”Lifelong Learning” är en livsnödvändighet.

Livet stannar inte upp. Det tog bara en paus, för att sen komma tillbaka med förnyad kraft.

//Anne Neppare, Cognosis september 2020