Hör vår VD berätta om Förhandlingsteknik! Se längre ner på denna sida.
Visa inlägg från:
Jag har en vän som heter Camilla. Varje gång vi ses är det som att vi känner in varandras sinnesstämning, och tar upp tråden sen förra gången. Det som är så fantastiskt med Camilla är att hon är genuint grundpositiv. Att klaga finns inte i hennes DNA, oavsett vilka motgångar som dyker upp. Inte ens när det verkligen höll på att gå riktigt illa.
Så här var det: Camilla hade kommit på den lysande idén att ta MC-körkort. Hon älskar att åka motorcykel, och tyckte att nu var det dags att köra själv. När vi sågs frågade jag hur kursen gick. Hon lyste upp och sa: ”Det är så himla roligt! Vi är två elever och en lärare, nästa vecka ska vi ut och åka på motorväg.” Och sen blev hon lite tyst och fundersam. ”Jag vill verkligen ta MC-körkortet, men jag är inte riktigt bekväm med den här läraren”, sa hon långsamt. ”Han gör mig spänd och osäker, kommer med negativa kommentarer och gör mig nervös, liksom.” Jag höll på att sätta kaffet i vrångstrupen. ”Camilla, du nervös?! Finns inte på kartan! Vem är den här MC-läraren egentligen?” När hon beskrev det hela lät det inte bra. Det lät som en person som av någon anledning inte klickade med Camilla, kritiserade henne och samtidigt öppet favoriserade den andra eleven. Som var lite generad över att de båda fick så olika behandling, men inte sa något.
När vi skulle ses nästa gång gick det inte att få tag på Camilla för att bestämma tid. Jag ringde flera gånger, kom bara till en telefonsvarare, fick inget svar på mina sms. Till slut ringde jag hennes jobb och fick veta att hon låg på sjukhus. Hon hade råkat ut för en svår olycka under en körlektion.
Det som hade hänt var att de skulle svänga av från motorvägen, och MC-läraren hade gett henne tecken. Han ville att de skulle följa trafikrytmen, inte sakta in för tidigt. Så hon hade kommit in på avfartsvägen med för hög fart, tappat kontrollen över motorcykeln i kurvan och åkt i hög fart rakt mot vägräcket. Hon hade under en mikrosekund insett att hon hade två val: krascha rätt in i räcket eller lägga motorcykeln ner och hoppas på att glida under det. Hon valde det senare. Och överlevde.
Hon hade körts i ambulans till akuten och kommit direkt in till operationssalen. När hon vaknade i sjukhussängen efter operationen fick hon veta att hennes ena ben, det som har släpats i marken under motorcykeln, var svårt skadat. Det första hon sa till läkaren var: ”Kommer jag att kunna springa igen? Gå?” Han tittade på henne och sa sen: ”Jag vet inte. Efter en sån här olycka är det 25% som kan springa, 75% som aldrig kommer att kunna gå obehindrat igen.”
”Och då bestämde jag mig”, sa Camilla. ”Jag tänker ta mig sjutton bli en av de där som kan springa igen! Och jag tänker ta mitt MC-körkort och fortsätta kursen så snart det går! Fast med en annan MC-lärare. Jag borde ha lyssnat på dig och bytt på en gång. Känns det fel så är det fel, sa du.”
Efter olyckan gick hon på kryckor i ett års tid. Hon hade ständiga smärtor. Hon klarade av att gå 2 timmar, sen orkade inte kroppen mera den dagen. Men tog det med jämnmod. Efter drygt ett år började hon jobba igen. Fick ta taxi till och från jobbet, förflytta sig på en rullpall på jobbet och gick med kryckor längre perioder. Tredje året kunde hon gå utan krycka. Hon anmälde sig till en ny kurs på en annan körskola. När hon fick sitt MC-körkort lyste det lång väg om henne, och hon kunde inte sluta le. När vi sågs härom veckan berättade hon att hon har börjat jogga igen.
Och när jag tänker på Camilla och ser hennes ansikte framför mig så har jag kommit på att jag själv sitter och ler. Hon utstrålar en märklig energi som gör att världen liksom lyser upp. Hon fokuserar benhårt på det som är bra, som fungerar och som gör henne glad. Om det är problem så tar hon tag i det, berättar för dem hon har omkring sig och ber om hjälp eller tips – och får det. Alltid. Hon har en grundmurad tro på att allting löser sig. Och när det förmodan inte gör det inte det, så släpper hon det, tar ett beslut. I stort och smått. Går vidare. Utan bitterhet eller självömkan.
Varje gång jag träffar Camilla blir jag på gott humör. Hon får hon mig att se allt det som är bra och fungerar i livet. Hon får mig att känna tillförsikt och lugn. Hon inspirerar mig och ger mig energi. Framför allt får hon mig att ta saker och ting i egna händer, lösa problem och se till att det blir som man vill. Bara man har en vision, en målbild. Och får lite hjälp på traven av någon.
Och jag fick Camilla att förstå vad jag menade med ”känns det fel så är det fel”. Hon hade undermedvetet fångat upp det som kallas för ”bry-sig faktorn”, som beteendevetare kallar det för. Eller snarare bristen på den, hos sin MC-körlärare.
Bry-sig faktorn är en grundläggande inställning hos en person som inte riktigt går att ta på, men som i högsta grad påverkar resultatet, utfallet, jobbet, åtgärden. Hur det kommer att gå när du har med den här personen att göra. Privat eller på jobbet.
När du träffar en människa som har bryr-sig faktorn, så känner du det. Det är när en människa helt naturligt och självklart ser andra människor, hjälper till i stort och smått, tänker göra sitt allra bästa för att lösa problem, tar ansvar och inte kommer att ge sig förrän det fungerar som det ska och blir rätt. Och de kavlar upp ärmarna och gör det också, inte bara pratar. De är naturliga ledare, formella eller informella. Alla i en grupp vet vilka det är som har bry-sig faktorn. Och vilka som inte har det. Mina kolleger säger ”walk the extra mile”. Det är en sån läkare, lärare och chef man vill ha. En sån president man vill ha. Och en sån kursledare, rådgivare, chef och kollega jag vill vara. Och som vän och förälder – i alla mina relationer.
Det är det som är mänsklighetens grundläggande DNA. Det är en grundton som överlever allt som händer i världen. Tro och tillit. Samarbete. Vänlighet. Omsorg och omtanke. Att glädjas över varandras framsteg och framgångar. När det genomsyrar en grupp, ett företag eller ett samhälle kallas det för socialt kapital. Och det kommer att märkas på resultaten. Stalltipset är att omge dig med människor som har den där helt avgörande faktorn. Och vara oerhört vaksam när den lyser med sin frånvaro.
//Anne Neppare, Cognosis
Det finns en del människor som kliver fram när det bränner till, tar ansvar, ger sig tusan på att lösa problemet, få det att fungera. Som kan och vill hjälpa till, sträcker ut en hand, helt naturligt och självklart. Som älskar sitt jobb, tror på det de gör och tycker att det är viktigt. Det kan vara den där läraren som får sina elever att älska matte, den där chefen som tror på dig, den tekniska specialisten som inte ger sig förrän allting verkligen fungerar rätt, läkaren som gör det där extra testet, engagerar sig. Kollegan som backar upp.
Det kallas för bry-sig faktorn.
För det mesta har man hygglig koll på det mesta i tillvaron. Men så kommer de där situationerna där man inte har det. Och man behöver hjälp av någon. Det är då bry-sig faktorn blir helt avgörande. Att du träffar en person som kliver fram, förstår vad det handlar om, ser, tar ansvar och gör sitt allra bästa för att hjälpa dig och lösa problemet. Det är någonting man inte riktigt kan ta på. Men det märks och känns om det finns.
Som när min trygga, glada, labrador Leo blev sjuk och jag behövde gå till en veterinär.
Jag får erkänna att jag hade tagit för givet att om man blir veterinär så gillar man djur och är bra på att hantera dem. Men så stötte jag på en veterinär som uppenbarligen var rädd för hundar. Han tittade knappt på Leo som glatt gick fram, viftade på svansen och ville hälsa. ”Håll i hunden!” sa veterinären skarpt och tog fram en spruta. Sen tog han ett hårt tag i Leos nackskinn, körde in en spruta – och det gick fel. Leo gav upp ett tjut och vred sig loss. Veterinären försökte en gång till, stressad och sammanbiten. Nu hade Leo blivit rädd och vägrade att gå i närheten av veterinären. Veterinären höjde rösten: ”Ta tag i din hund! Håll fast den!” Leo var nu stressad och i flyktläge.
Då sätter jag ner foten och säger till veterinären: ”Vi går. Du kommer inte i närheten av min hund.” Och insåg att nu var goda råd dyra. Jag behövde ju en veterinär. Så jag kontaktade en granne, berättade vad som hade hänt och frågade vilken veterinär de gick till. Grannen bedyrade att deras isländska veterinär var alldeles speciell. ”Jag fattar inte hur han bär sig åt, men han kan ta djur!” sa grannen. Så jag ringde islänningen och berättade hela historien igen. Han hummade lite och sa åt mig att komma över till hans mottagning på en gång.
När jag kommer fram till mottagningen sitter han på trappan och läser tidningen i solskenet. Jag parkerar bilen och släpper ut Leo som vid det här laget är klart misstänksam. Han får syn på mannen med en vit rock och börjar darra i hela kroppen. Veterinären ignorerar honom och läser tidningen. Sen sticker han ner handen i fickan och kastar ut några bitar hundgodis, fortfarande utan att lyfta blicken från tidningen. Mig bryr han sig inte alls om.
Leo tvekar. Men så bestämmer han sig för att smyga fram till godiset, nappar det åt sig och retirerar sen snabbt. Veterinären kastar ut några bitar till. Och så fortsätter det, tills Leo har kommit så nära veterinären att han till slut håller fram handen med godis i – och Leo kommer ända fram och tar det. Då tittar veterinären upp på honom, ler och klappar honom försiktigt. Leo står kvar, slappnar av och lägger sig till slut vid hans fötter. Veterinären lägger då undan tidningen, fortsätter att klappa honom försiktigt och prata isländska. Så stoppar han ner handen i andra fickan, tar upp en spruta och sticker in den. Leo märker inte ett dugg.
Till slut tittar veterinären upp på mig och säger: ”Fint, nu kan vi gå in till mig så ska jag ta hand om din hund. Jag vill att du är med, och jag vill att vi båda sitter på golvet.
När jag lämnar veterinären en timme senare är jag lättad, omtumlad, full i skratt – och så förundrad över grannens isländska veterinär. Och jag vet precis vad det hade handlat om. Han hade bry-sig-faktorn.
I mitt jobb som föreläsare och kursledare träffar jag många olika människor; förhandlare, chefer, kundansvariga, säljare, projektledare, inköpare, specialister. Och det som är märkligt är de allra flesta jag jobbar med verkar ha just ”bry-sig faktorn”. När jag ser den, vet jag att det kommer att gå bra för dem. Och det är det som får mig att älska mitt jobb.
//Anne Neppare, Cognosis
Nu har den första månaden på det stora Återhämtningsåret snart gått. Jobbet har börjat igen och man har läst e-mail och tagit tag i det som behöver lösas omedelbart. Och nu är det dags att höja blicken och tänka framåt.
Du behöver en plan.
Det här året har vi ett annat läge än andra år. Så du behöver ett specialupplägg när du tar fram din plan. Ett upplägg där den psykologiska, känslomässiga delen måste ta lika stor plats – om inte större – än den logiska. Gör så här om du jobbar med ett team (annars får du ta en kopp kaffe och sätta dig i en miljö där du kan vara ifred och tänka i lugn och ro).
Mål med dagen: få energi och styrfart!
7. För att kunna leda dig själv och ditt team behöver du styrka och styrfart.
”Men för tusan, det går inte att planera det här året, ingenting är normalt eller som vanligt!” kanske någon säger till dig. ”Hur ska vi kunna planera när vi inte vet hur det går, det är lågkonjunktur och allting är upp och ner!” fortsätter de.
”Jo, jag vet”, får du säga då, med stor medkänsla. ”Men att sitta och stirra in i väggen är inte ett alternativ. Det är nu det är upp till oss, var och en, att ta tag i situationen och göra det vi kan. Fokusera på det vi kan påverka och rår över. Privat och på jobbet.”
Och psykologin handlar om någonting oerhört enkelt – att höra sina egna tankar. Alla har en inre röst, som lever sitt eget liv. Om du inte tar kommandot över den. Om din inre röst maler på om worst case scenarios, katastrofer och problem så behöver du stoppa den. Det gör du genom att säga till dig själv att det kommer att gå bra. Styra dina tankar mot det som fungerar. Som ni skrev upp. Och ha en positiv person som backar upp dig.
Just do it. I´ve got your back.
//Anne Neppare, Cognosis, januari 2025
När jag var sådär 20 år och läste på universitetet fick jag en present, en tunn, alldeles speciell bok som hette ”Alkemisten” av Paulo Cuelho. I samma veva började märkliga saker att hända. En dag satt jag på studentfiket och läste min bok, då en person stannar till vid mitt bord och håller upp ett eget ex av samma bok. ”Hej, vi läser samma bok ser jag”, sa hon och log. ”Får man slå sig ner? Har man läst Alkemisten fattar man ju att det inte är en slump att du sitter här och läser samma bok som jag har i handen – men innan jag hade läst Alkemisten skulle jag inte ha sett sammanträffandet och inte vågat fråga om jag fick sätta mig hos dig…” Det blev början på en lång vänskap. Och en livsfilosofi.
Det var då, på det där fiket, som jag hörde talas om El Camino de Santiago de Compostela första gången, den tusenåriga pilgrimsleden i norra Spanien. Jag tänkte att det lät helt magiskt att göra den vandringen. Och helt ouppnåeligt. Som att åka till månen.
Men så dök den där tanken upp igen många år senare, under en skogspromenad på julledigheten. Och jag kände att nu var det dags. Så jag bestämde mig. Och i somras vandrade jag längs el Camino – och var med om möten och händelser jag aldrig hade kunnat föreställa mig. Starka, minnesvärda, oväntade. Livsomvälvande.
En dag kom en kvinna ikapp mig på stigen, tittade mig intensivt i ögonen och sa: ”Hello, can I walk with you?” Jag mötte hennes blick, log tillbaka och sa javisst, mycket gärna. Och sen hände något märkligt. Vi stannade båda upp och fortsatte att titta varandra i ögonen utan att säga något. Plötsligt ändrades uttrycket i hennes ansikte, och tårarna började tyst att rinna. Jag stod kvar, och utan att kunna hjälpa det hände samma sak med mig. När vi hade hämtat oss lite berättade jag att jag precis hade fått veta att min goda vän och mentor hade gått bort, och hur ledsen jag var. Gina berättade i sin tur att hon sörjde sin far som hade gått bort. Sedan räckte hon ut handen och la den på min arm och sa att vi nog hade träffats av en anledning. Vi skrattade till lite, och började gå tillsammans och prata. Det blev ett mycket speciellt samtal, om allt mellan himmel och jord. Kärleken till familjen och barnen, vandringen. Gina undervisade på ett universitet i USA, visade det sig.
Så stannade hon upp och tittade intensivt på mig. ”Om du hade fått veta att du hade ett år kvar av livet på den här jorden, vad skulle du göra? Vilka människor skulle du tillbringa den tiden med? Vad skulle du vilja ha gjort? Vad skulle du vilja lämna efter dig?” Tonen blev allvarlig. Naken. Det blev plötsligt ett samtal utan censur. Totalt ärligt.
Så jag började långsamt sätta ord på vad jag ville använda mina 365 dagar till, vad jag innerst inne drömde om att få uppleva, vad som gav mig glädje och livsenergi, vilka människor jag ville tillbringa de dagarna med. Det var så uppenbart, där på vandringen med Gina. Och lika uppenbart var det vad jag inte ville ha i mitt liv, vad som var utfyllnad, onödiga plikter, vad som orsakade mig smärta och vad som hindrade mig att rensa bort det. Det var som att få en inre infraröd karta. Gina lyssnade, ställde försiktiga frågor och delade sina egna tankar.
El Camino fick mig att förstå – ända in i ryggmärgen – hur värdefulla mina 365 dagar är. Eller 1000 dagar, eller 2 dagar. Ingen av oss vet. Men det jag vet är att jag inte tänker slösa bort mina värdefulla dagar på fel saker. Jag tänker inte leva någon annans liv, vara bunden av innehållslös konvenans eller ”plikter”. När jag kom hem efter caminon tog jag några livsavgörande beslut. Det var dags för kursändring.
Nu i efterhand tänker jag på vilken hisnande känsla det var att förverkliga den där drömmen som Alkemisten hade gett upphov till för så länge sen. Och på alla märkliga sammanträffanden som finns, på allt som kan hända om man har modet att utforska dem. ”Det är inte är en slump att du sitter här och läser samma bok som jag har i handen – men innan jag hade läst Alkemisten skulle jag inte ha sett sammanträffandet och vågat fråga om jag fick sätta mig hos dig.” Det finns ingen slump, allting har en mening.
The Camino calls you when you are ready”, sa Gina.
Vad skulle du göra om du visste att du hade 365 dagar kvar? En av dem är idag…
//Anne Neppare